Trainingen
EXPERT TRAININGEN

Examentraining en TÜV-examen

CEFS – Certified Expert in Functional Safety

IN HET KORT

Duur
2 dagen van 09.00-16.30 uur
incl. lunch
Lesgeld
1650,- euro (ex. BTW)
Kosten Herexamen
240,- euro (ex. BTW)

Doel
De door TÜV NORD gecertificeerde en internationaal erkende kwalificatie tot CEFS – Certified Expert in Functional Safety biedt specialistische kennis over functionele veiligheid van machines. Tijdens deze tweedaagse experttraining leert u welke normatieve en technische eisen aan een dergelijk systeem worden gesteld. Alle belangrijke elementen worden belicht, van het ontwerp en de verificatie tot aan de implementatie. De kwalificatie biedt u uitgebreide knowhow over de relevante normen en ook een praktijkgerichte kijk op het opbouwen van complexe besturingstechnische veiligheidssystemen. CEFS omvat een reeks workshops waarin u kennismaakt met concrete thema’s in een gebruikssituatie.
Nadat u bent geslaagd voor het examen, ontvangt u een door TÜV NORD afgegeven, onafhankelijk certificaat als bewijs van uw kwalificatie. Dit certificaat is wereldwijd erkend en geeft u het recht om de titel “CEFS – Certified Expert in Functional Safety” te dragen.

De training is aangepast aan de nieuwste versie van IEC 62061 en aan de nieuwe versie van ISO 13849.

Inhoud
• Basiskennis functionele veiligheid
• Ontwerpen van een veiligheidsbesturingssysteem
• Valideren van een veiligheidsketen
• Expertise functionele veiligheid

Doelgroepen
CEFS is met name bedoeld voor machinefabrikanten, constructeurs en integratoren met een speciale verantwoordelijkheid ten aanzien van functionele veiligheid. Bovendien is CEFS speciaal afgestemd op mensen die in de dagelijkse praktijk verantwoordelijk zijn voor de machineveiligheid van nieuwe en bestaande machines, zoals:
• Elektrotechnische engineers
• Hardware engineers
• Mechanische engineers die zich bezighouden met hydrauliek en pneumatiek
• Programmeurs van veiligheid gerelateerde besturingssystemen
• Project engineers
• Systeemintegratoren
• Testers die verantwoordelijk zijn voor het valideren van machines

Voorwaarden
Om succesvol aan de tweedaagse experttraining deel te nemen, dient u voldoende voorkennis van functionele veiligheid te hebben.
Daartoe voldoet u aan één of meer van de volgende voorwaarden:
• U heeft voorkennis en veel ervaring op het gebied van functionele veiligheid  (>1 jaar);
• U heeft deelgenomen aan de tweedaagse training besturingstechnische veiligheid volgens ISO 13849-1 van Pilz of aan een andere toepasselijke training op het gebied van functionele veiligheid in het afgelopen jaar, bijvoorbeeld “Functionele veiligheid volgens ISO 13849 en IEC 62061”;
• U bent CMSE – Certified Machinery Safety Expert of u heeft recent hercertificering gevolgd.

Weet u niet zeker of uw huidige kwalificatie voldoet aan het vereiste niveau? Neem dan contact met ons op. Wij geven u persoonlijk advies en laten u graag mogelijke alternatieven zien waarmee u het kwalificatieniveau voor CEFS bereikt.

De inhoud van de training is speciaal afgestemd op personen die direct of indirect zijn betrokken bij het ontwerpen van veiligheidsbesturingssystemen. Deze training wordt afgesloten met een examen. Als u slaagt voor dit examen, ontvangt u het wereldwijd erkende TÜV NORD-certificaat “CEFS – Certified Expert in Functional Safety”. Dit certificaat is vier jaar geldig en kan daarna met telkens nog eens vier jaar worden verlengd door deel te nemen aan een hercertificering.

Wilt u deze training op een andere datum of op een andere locatie boeken en/of een ander type training boeken? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag persoonlijk.

Kijk voor meer informatie en de overige aanmeldingsvoorwaarden op opleidingen.pilz.nl of neem contact op met onze opleidingscoördinator.