SUBSIDIES EN VERGOEDINGEN

Subsidies en vergoedingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om kosten te besparen op de trainingen en opleidingen van u en uw medewerkers. Dit kan door gebruik te maken van subsidies en aftrekposten. Er zijn uiteenlopende manieren waarop u in uw opleidingskosten tegemoetgekomen kan worden:

 • O&O-fonds branchevereniging
  Is uw bedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie? Dan is het mogelijk om aanzienlijke subsidie te krijgen als tegemoetkoming in de opleidingskosten. De mogelijkheden en procedures variëren per bedrijfstak.
  De meeste brancheorganisaties hebben hun eigen Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds). Werkgevers die hun personeel willen opleiden, kunnen hier terecht voor scholingsprojecten, cursussen of een loopbaanadviseur. De mogelijkheden verschillen per branche. Het is daarom aan te raden contact op te nemen met het eigen O&O-fonds. Op Ooverzicht.nl staat een overzicht van erkende O&O-fondsen.
 • Ondernemersplein
  Indien uw organisatie niet bij een branchevereniging is aangesloten, is het toch mogelijk om te besparen. Op ondernemersplein.nl staat een overzicht van subsidiemogelijkheden die mogelijk op u van toepassing zijn.
 • Aftrek inkomstenbelasting
  Wilt uw medewerker een opleiding volgen die u om bepaalde redenen niet wilt of kunt vergoeden? Indien deze opleiding wel een directe link heeft met zijn/haar beroep, kunt u hem/haar wijzen op de persoonsgebonden aftrek van de inkomstenbelasting. Door scholingsuitgaven op te geven in de belastingaangifte kan er wellicht een deel van de kosten worden vergoed. Bijvoorbeeld doordat een deel van het lesgeld wordt teruggegeven. Hiervoor geldt een drempelbedrag van 250 euro. Meer informatie vindt u op www.belastingdienst.nl.
 • STAP-budget: persoonlijk ontwikkelbudget
  Zowel werkenden als niet werkenden kunnen straks een ontwikkelbudget van 1000 tot 2000 euro voor scholing en ontwikkeling aanvragen. Zij kunnen dat inzetten om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. Een breed scala aan opleidingen en cursussen komt daarvoor in aanmerking. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Daardoor is het STAP-budget toegankelijk en eenvoudig in gebruik, en moet tegelijkertijd misbruik tegengaan
Menu