Seminar faalkansrekenen: Update 2018

Project- en procesengineers, machinebouwers en vele andere techneuten hebben allen te maken met de ISO 13849-1 (Performance Level) en de IEC 62061 (Safety Integrity level). Naast het ontwerpen op alleen structuur (kwalitatief) moet nu ook de faalkans (kwantitatief) van het systeem worden bepaald. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat andere normen verwijzen naar deze besturingstechnische veiligheidsnormen. Naast de toch al verplichte risicobeoordeling waaruit moet blijken welke veiligheidsmaatregelen er dienen te worden genomen is er ook nog de noodzaak voor de ontwerper om een keuze te maken uit één van beide normen. Een poging om deze samen te voegen is helaas nog niet gelukt, en beide normen zijn op punten behoorlijk aangescherpt. Is het ontwerpen van veiligheidssystemen moeilijk? Is het lastig om te rekenen aan veiligheidssystemen? Waar hebben we nu allemaal mee maken? Waar moeten we beginnen? Deze vragen komen veel voor, het seminar geeft de antwoorden.

We beginnen met de theorie áchter de normen. geven aan waar je zoal op moet letten. We laten u kennismaken met de methoden en gedachten die u nodig hebt om te kunnen starten met het ontwerpen volgens de normen. In de loop van de dag volgt een aantal praktische sessies, zoals het bepalen van het PL of het SIL, het maken van blok­schema’s en het ontwerp van een circuit op schematisch niveau. Daarbij maken we gebruik van PAScal: het rekentool van Pilz. Het doorrekenen van circuits is nog nooit zo makkelijk geweest!

TIP! Indien u over een eigen laptop beschikt, wordt het aangeraden om deze mee te nemen. U kunt dan direct PAScal op uw eigen systeem gebruiken.

Programma (wijzigingen onder voorbehoud):

Datum & locatie:

Aanmelden:

(komma gescheiden)
(komma gescheiden)